Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

"Μάχη" κολοσσών γιά ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

2013-05-21 22:51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκπνέει σε μία περίπου εβδομάδα η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και η "μάχη" κολοσσών για την απόκτηση των δύο κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου κορυφώνεται.

Σήμερα, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ -που θεωρείται "δεξί χέρι" του Πούτιν- συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 2,5 μήνες με τον Αντώνη Σαμαρά και επαναβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία η κυβέρνηση υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι θα προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων, για την υπόθεση της ΔΕΠΑ τη σκυτάλη παίρνουν από εδώ και πέρα στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και της ρωσικής Gazprom, που θα παραμείνουν στην Αθήνα προκειμένου μέσα στα επόμενα 24ωρα να "κλειδώσουν" οι όροι της σύμβασης πώλησης.

Η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να εμφανίζεται ανήσυχη για πιθανό "φρένο" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να παραμένει "αγκάθι" στη συμφωνία το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής που θα καταπέσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, πιέζει ώστε τουλάχιστον ένα 3% του τελικού τιμήματος να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου, με το ποσό να μην ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η ρωσική πλευρά ζητά να είναι μηδενικό το penanlty.

Ως προς το συνολικό ύψος της εγγυητικής επιστολής, πάντως, το οποίο φαίνεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία προβλέπει ότι από το 20% που προβλεπόταν αρχικά θα πέσει στο 10%, δηλαδή περίπου στα 90 εκατ. ευρώ αν το τίμημα αγγίξει τα 900 εκατ.

Σε σημαντικότερο εμπόδιο για την οριστικοποίηση των όρων πώλησης αναδεικνύονται οι οφειλές ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ που αγγίζουν τα 440 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που ο νέος επενδυτής κληθεί να αναλάβει την είσπραξη των οφειλουμένων, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το τελικό τίμημα. Έτσι, η λύση που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά προκειμένου να εισπραχθεί ατόφιο το τίμημα είναι να δοθούν εγγυήσεις από την πλευρά του Δημοσίου για είσπραξη των οφειλουμένων μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορα τον ΔΕΣΦΑ, η αποκρατικοποίησή του θα εξελιχθεί με φόντο ένα γεωπολιτικό θρίλερ, καθώς στη μάχη της διεκδίκησης θα ριχτούν τόσο η ρωσική εταιρεία Sintez όσο και η αζέρικη Soccar.

Το Αζερμπαϊτζάν μπαίνει στον διαγωνισμό κρατώντας ως ατού την επικείμενη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου είτε στον αγωγό ΤΑP που θα διέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία με προορισμό την Ιταλία είτε στον αντωγωνιστικό Nabuko West που θα διέρχεται από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία προκειμένου να καταλήξει στην Αυστρία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα, δήλωσε πως όχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι οι επενδύσεις.

"Σταθεροποιήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη και τώρα τη σταθεροποιούμε στον παγκόσμιο χάρτη. Ευκαιρίες, εξωστρέφεια και επενδύσεις. Έτσι πολεμάμε και έτσι θα νικήσουμε την ανεργία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ταξίδι στην Κίνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜEGA" ότι η Ελλάδα είναι πλέον στα επενδυτικά πλάνα της Κίνας αλλά και άλλων αγορών.

Όπως είπε ο υπουργός, ενώ πριν από έναν χρόνο "κανείς δεν συζητούσε σοβαρά για την Ελλάδα διότι δεν ξέραμε αυτή την περίοδο αν θα έχουμε κυβέρνηση (...) είχαμε θέμα με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επίσης είχαμε ζήτημα με την σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος, τώρα πια η Ελλάδα ξεκίνησε να συζητείται, για να μην πω ότι κάποιους άρχισε να τους εκπλήσσει θετικά". Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.