((Θά δοθεί καί τρίτο δάνειο στήν Έλλάδα))
2012-11-03 14:34
Την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα εγκρίνει και τρίτο δάνειο για την Ελλάδα, για πολιτικούς εσωτερικούς της λόγους, έκανε ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Σύμφωνα με τον Κρέμερ, οι ενδείξεις κάνουν προφανές ότι θα εγκριθεί και τρίτο πακέτο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής έως το 2016. «Οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν οποιοδήποτε ρίσκο στην ελληνική υπόθεση.
Το κλειδί
Ρόλο κλειδί στην υπόθεση παίζουν σύμφωνα με τον Κρέμερ οι γερμανικές εκλογές. «Η γερμανική στάση χαλάρωσε το προηγούμενο διάστημα έναντι της Ελλάδας. Σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές στη Γερμανία και χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια. Κι επειδή ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει το Βερολίνο, προτιμά τη λύση ενός τρίτου πακέτου» εξήγησε ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας ότι οι λόγοι για τους οποίους οι δανειστές επιμένουν στη διάσωση της Ελλάδας δεν είναι μόνο πολιτικοί, καθώς υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπτωση χρεοκοπίας.
«Εάν με είχατε ρωτήσει πριν από μισό χρόνο, θα σας έλεγα ότι οι δανειστές θα έκλειναν φέτος τη στρόφιγγα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Σήμερα διαπιστώνω ότι πράγματα έχουν αλλάξει. Οι διεθνείς δανειστές είναι αποφασισμένοι να σέρνουν την Ελλάδα για περισσότερο χρόνο απ' ό,τι πίστευα, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί στο διηνεκές» κατέληξε ο κ. Κρέμερ.
«Λύση μόνο στο κούρεμα, και όχι στα ομόλογα»
Κάθετο εμφανιζόταν χθες το Bloomberg αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που νοσεί από την κρίση χρέους, και τις πολιτικές επιλογές που την κάνουν να ασφυκτιά επικίνδυνα. «Καμία επαναγορά του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει την ελεύθερη πολιτική και οικονομική πτώση της χώρας» σημείωνε χαρακτηριστικά στο editorial του το πρακτορείο, ενώ εξηγούσε ότι μια τέτοια λύση, όπως έχει αποδείξει και η κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής κατά τη δεκαετία του '80, θα αποτελούσε σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού προβλήματος.
«Η ενδεχόμενη επαναγορά του ελληνικού χρέους που εξετάζει η ευρωζώνη δεν θα αντιστρέψει το καθοδικό οικονομικό και πολιτικό σπιράλ της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά το Bloomberg, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια διαγραφή του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των επίσημων πιστωτών, όπως έχει υποδείξει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλωστε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επίσημοι πιστωτές, δηλαδή το ΔΝΤ, οι χώρες της ευρωζώνης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διακρατούν το 60% του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η Γερμανία και οι άλλοι δημόσιοι πιστωτές, πρόσθετε το άρθρο, πρέπει να αποδεχθούν μια διαγραφή στις απαιτήσεις τους και να δεσμευθούν τουλάχιστον στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όταν αυτό γίνει δυνατό, ώστε να μετακινηθούν 50 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Το Bloomberg σημείωνε επιπλέον ότι η ιδέα της επαναγοράς χρέους είναι ελκυστική, επειδή επιτρέπει στη Γερμανία να συμφωνήσει σε ένα μέτρο μείωσης του χρέους της Ελλάδας, χωρίς να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της για μη διαγραφή ελληνικού χρέους, που βρίσκεται στα χέρια του γερμανικού κράτους ή της ΕΚΤ.