Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Έπεισόδια άπό μετανάστες στή Γαλλία

2013-07-22 23:19
 
Αφορμή ο έλεγχος σε γυναίκα που φορούσε ολόσωμα μαντίλα
Νέα επεισόδια σε προάστιο του Παρισιού
 
 
Πυροσβέστες επιθεωρούν καμένα λεωφορεία μετά τα επεισόδια στην Τραπ. EPA/FRESIPA/DERIC STEVENS F
 
Ο έλεγχος μιας γυναίκας  που φορούσε ολοπρόσωπη μαντίλα (νικάμπ)  δημοσίως παρά την σχετική απαγόρευση προκάλεσε δύο νύχτες επεισοδίων  σε προάστιο του Παρισιού, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τις εντάσεις που σιγοβράζουν στα γεμάτα  μετανάστες παρισινά προάστια.
 
Ο σχετικός νόμος του 2010 εισήχθη από τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στοχεύει την χρήση του νικάμπ και της μπούργκα που καλύπτουν το πρόσωπο, σε αντίθεση με την μαντίλα που είναι πιο κοινή μεταξύ των γαλλίδων μουσουλμάνων. Ένας αστυνομικός έλεγχος σε ένα ζευγάρι  στο νοτιοδυτικό προάστιο της Τραπ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση που οδήγησε το βράδυ της Παρασκευής σε αρκετές ώρες επεισοδίων με την εμπλοκή εκατοντάδων ατόμων και έξι συλλήψεις.
 
Το προάστιο των περίπου 30.000 κατοίκων, το οποίο έχει υπάρξει η γενέτειρα πολλών διασημοτήτων, όπως ο ποδοσφαιριστής Νικολά Ανελκά, κλονίστηκε από επεισόδια και το Σάββατο, παρέμεινε όμως ήρεμο τη Δευτέρα καθώς γερανοί απομάκρυναν τα χαμένα αυτοκίνητα. Η αστυνομία πραγματοποίησε δύο ακόμα συλλήψεις σε επιδρομές αργά το βράδυ της Κυριακής.
 
Όμως ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωνε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση και ότι η τάξη αποκαταστάθηκε γρήγορα, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι υποβίβασε την έκταση των επεισοδίων τα οποία επεκτάθηκαν και σε τρία άλλα προάστια.
 
 
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι τα προάστια της πρωτεύουσας θα έπρεπε να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της  Γαλλίας, όμως η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι η Γαλλία αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι αποτυγχάνει όσον αφορά την αφομοίωση του μουσουλμανικού στοιχείου.
 
Η Γαλλία αριθμεί τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων στην Ευρώπη, δηλαδή περίπου πέντε εκατομμύρια. Κι όμως σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών μόνο 400 με 2.000 γυναίκες φορούν καλύπτρα στο πρόσωπο  και από αυτές μόνο ελάχιστες έχουν διαταχθεί να πληρώσουν πρόστιμο για αυτό.
   
    Τα επεισόδια σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η απαγόρευση οδηγεί σε ξέσπασμα βίας. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για το πρώτο κύμα επεισοδίων κατά την προεδρία Ολάντ, ο οποίος αντιμετώπισε δύο μέρες βίαιων επεισοδίων στην πόλη Αμιέν λίγο αφότου ορκίστηκε πρόεδρος.
 
 
Οι αναλυτές  αναλώνονται επί μακρόν σε συζητήσεις για τις αιτίες αυτών των ξεσπασμάτων, με πολλούς να «δείχνουν»  οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες ως υπαίτιους, μαζί με την νεανική ανεργία.  Περίπου ένας στους 4 νέους Γάλλους είναι άνεργος, όμως στα προάστια τα ποσοστά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα.