Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Ή κρίση στά Βαλκάνια συμφέρει τίς ΗΠΑ

2012-12-14 12:31


21.10.2000 Зоран Анджелкович Сербия


Με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς γνωρίστηκα το 1999, όταν η Αεροπορία του ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τις πόλεις και τα χωριά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.Εκείνη την περίοδο ήταν Πρόεδρος του προσωρινού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. Μετά ακολούθησε η λεγόμενη διεθνής επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Από τα μέσα του 1999 η ζωή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη. 330 χιλιάδες Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Ρομά για να γλυτώσουν από τους διωγμούς των Αλβανών εξτρεμιστών έφυγαν από την περιοχή, αφήνοντας όλα, όσα είχαν αποκτήσει όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι πρόγονοί τους.


Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download

Το 2000 ο Ζόραν Αντζέλκοβιτς, έγινε Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας. Είχε κανονικές σχέσεις με τον Ζόραν Τζίντζιτς: «Κουβεντιάσαμε με τον Τζίντζιτς, δύο ώρες πριν τη δολοφονία του. Συζητήσαμε και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Τζίντζιτς καταλάβαινε πολύ καλά ότι γνωρίζω πολλούς ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο και ότι πολλοί εκεί  εξακολουθούν να με πιστεύουν»,- μου είπε ο Αντζέλκοβιτς σε μία από τις συνεδριάσεις μας. Το 2003, έγινε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Συνέλευσης της Σερβίας και εργάστηκε σ’αυτή τη θέση μέχρι το 2008. Τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τη συνομιλία που είχα με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς το καλοκαίρι του 2011, τα συμπεριέλαβα στο δικό μου «Ημερολόγιο των Βαλκανίων»,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Κονσταντίν Κατσάλιν.

- Γιατί η Σερβία υπερασπιζόταν και υπερασπίζεται το Κοσσυφοπέδιο και γιατί η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων έχει τόσο μεγάλη σημασία για τη Σερβία;

- Για τη Σερβία το Κοσσυφοπέδιο σημαίνει πολύ περισσότερα απ΄ ό,τι για την Αμερική το Τέξας, για την Ισπανία η Χώρα των Βάσκων και για την Ιταλία η Σικελία. Για κάθε Σέρβο το Κοσσυφοπέδιο είναι η πηγή και η αρχική βάση του πολιτισμού και της θρησκείας μας. Εδώ βρίσκονται όλα τα μνημεία και τα μοναστήρια μας. Στο Κοσσυφοπέδιο, στην πόλη Πετς εδρεύει το Πατριαρχείο της Σερβίας και το κυριότερο είναι ότι οι περισσότεροι Σέρβοι έχουν τις ρίζες τους στο Κοσσυφοπέδιο - όλοι οι Σέρβοι ήρθαν στη σύγχρονη Σερβία απ’ αυτή την περιοχή. Είναι η οικονομική, πολιτιστική και θρησκευτική καρδιά της Σερβίας, και δεν είναι απλώς ένα σύνθημα – αυτό είναι ιστορικό γεγονός. Τα δημοτικά μας τραγούδια, η μουσική και η λογοτεχνία μας – όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Από τέτοιες θέσεις ακριβώς το κάθε κράτος υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία του.

- Πώς και γιατί διαλύθηκε η μεγάλη και ισχυρή χώρα με την ονομασία Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ;

- Πιστεύω ότι η Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε επειδή το Σύνταγμα του Τίτο περιείχε νάρκη, δίνοντας το δικαίωμα αποχώρησης από την Ομοσπονδία. Για αυτό τον λόγο ακριβώς εμφανίστηκαν νέα κράτη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το Κοσσυφοπέδιο περιλαμβανόταν στη σύνθεση της Σερβίας και είχε αυτονομία. Τη στιγμή που η Ευρώπη συνενωνόταν, στην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας άρχισε η διαδικασία της αποσύνθεσης. Ήταν εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία: δεν πολεμούσαμε μόνο, αλλά και διακόψαμε τις οικονομικές μας σχέσεις. Είκοσι και πάνω χρόνια μετά την κατάρρευση της χώρας μας με μεγάλη δυσκολία έχουμε δημιουργήσει ενιαία οικονομική ένωση των Βαλκανίων. Είναι δύσκολο να ζεις και να υπάρχεις μόνος σου σε τόσο μικρό χώρο με πάρα πολλούς γείτονες και όπου όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τον άλλο.

- Το 1999, οι Σέρβοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, ώστε να τους αφαιρέσουν το ένα τέταρτο του εδάφους τους;

- Το 1999 είναι βαριά και πολύ οδυνηρή πληγή. Θα είναι αισθητή για πολύ καιρό ακόμη και είναι αμφίβολο αν οι λαοί της Σερβίας θα ξεχάσουν ποτέ τους τρίμηνους εφιάλτες και φρίκες του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, σαν να έχουμε παγώσει στην οικονομική μας ανάπτυξη στο επίπεδο του 1999. Απλώς μας έσπρωξαν 10 χρόνια πίσω. Στις συνθήκες αυτής της επιδρομής πολλοί έχουν χάσει τους δικούς τους. Έχουν καταστρέψει τις βασικές υποδομές μας. Στο Βελιγράδι και σήμερα υπάρχουν κατεστραμμένα από τις βόμβες του ΝΑΤΟ σπίτια και άλλα οικοδομήματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σερβία έχει σημαντική γεωγραφική θέση. Συνδέει το βορρά και το νότο της Ευρώπης. Φυσικά, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο για το παρελθόν. Ο στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, αυτό τον παλαιό και πιο αξιόπιστο εταίρο μας. Οι Αμερικανοί, νομίζω, καταλαβαίνουν μόνοι τους σήμερα ότι το 1999, έκαναν μεγάλο λάθος, καταφεύγοντας στην επίθεση εναντίον της Σερβίας. Μετά ακολούθησαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί αρχίζουν να «ξεμεθούν. Δυστυχώς, είναι πια αργά, όταν δεν μπορείς να επαναφέρεις στη ζωή τους νεκρούς, οι οποίοι δεν φταίνε που έχουν γεννηθεί στην Σερβία.