Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Για «ασύμμετρες» απειλές ετοιμάζεται η Ρωσία

2014-09-08 19:48
Για «ασύμμετρες» απειλές ετοιμάζεται η Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο Μεντβέντεφ λέει: «Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα τεθούν σήμερα σε εφαρμογή, αλλά είπε ότι ενδεχομένως να ανασταλούν ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Την Παρασκευή συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας, των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, αλλά η ισχύς της ήδη δοκιμάστηκε από αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι μαίνεται η κρίση και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που είναι μία φρικτή τραγωδία. Καλώς εχόντων θα επιλυθεί, με την προϋπόθεση οι ουκρανοί ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσία», είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τις σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις Rosneft, Transneft και Gazprom Neft στον κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων της Ρωσίας οι οποίες αντιμετωπίζουν κυρώσεις και δεν θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια ή να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις της ΕΕ πάντως δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως την δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη.

Γενικά, οι κυρώσεις της ΕΕ που αφορούν την άντληση κεφαλαίων στα κράτη μέλη της και επιβάλλονται στις ρωσικές επιχειρήσεις θα ισχύσουν για εταιρείες ο κύκλος εργασιών των οποίων υπερβαίνει το 1 τρισεκ. ρούβλια (26,95 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, 20,8 δισεκ. ευρώ) και προκύπτει κατά το 50% ή περισσότερο από την πώληση ή από τη μεταφορά πετρελαίου, είπε ο διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις αυτές θα εγκριθούν εκτός εάν κάποια από τις κυβερνήσεις εγείρει ενστάσεις στη συμφωνία έως τις 16:00 [ώρα Ελλάδας].