Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Επενδυτικό «μπουμ» 300 δισ. ευρώ από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ

2014-09-10 19:07
 
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Επενδυτικό «μπουμ» 300 δισ. ευρώ από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ
Τής Κατερίνας Κοσμά

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των μελών της, επεξεργάζονται Βερολίνο και Παρίσι, όπως αποκάλυψαν με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Bloomberg τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας για απόρρητο έγγραφο.

Ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ Γερμανία και Γαλλία πρόκειται να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία τους στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) την Παρασκευή, στο Μιλάνο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάριαν Κότε, επιβεβαίωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν δουλεύουν από κοινού στη σύνταξη ενός εγγράφου που θα «περιγράφει πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις εθνικά και διεθνώς». Και προσέθεσε:

«Μας ενδιαφέρει να τονώσουμε όλες τις επενδύσεις, όχι μόνο τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές». Ως παράδειγμα κλάδου όπου θα μπορούσαν να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις ανέφερε τις υποδομές.

Στην περιγραφή του προγράμματος των 300 δισ., ως προτιμώμενος δίαυλος για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η κοινή πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας έχει ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία του βασικού πλαισίου εν όψει της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Οκτωβρίου και την υπογραφή από αυτούς ενός σχεδίου προώθησης επενδύσεων, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Αναπτυξιακά δάνεια
Ως παράδειγμα της προσπάθειας της Γερμανίας για ενίσχυση των επενδύσεων στην Ευρωζώνη αναφέρονται τα αναπτυξιακά δάνεια της KfW, τα οποία, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, λειτουργούν πολύ καλά.

Στόχος της Γερμανίας, μέσω της διαφαινόμενης στήριξης στο σχέδιο Γιούνκερ, είναι η μετάθεση της συζήτησης από το κόστος της λιτότητας, κυρίως όμως η αποτροπή της ΕΚΤ από το να υιοθετήσει την ύστατη λύση, δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων, προοπτική που προκαλεί έντονη νευρικότητα στο Βερολίνο.

Αλλωστε, έμμεσες βολές κατά της ΕΚΤ εξαπέλυσε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας «σφάλμα» τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την ελπίδα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. «Δεν θα πάρουμε αυτό τον δρόμο. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη με δημόσιο χρήμα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν βοηθάει να βασιστούμε γι' αυτό στην ΕΚΤ. Κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ούτε αυτή μπορεί να επιβάλει την ανάπτυξη», είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την έναρξη της πρώτης ανάγνωσης του σχεδίου προϋπολογισμού.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αφθονία ρευστότητας δεν θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη παρά μόνο αν οι Ευρωπαίοι καινοτομήσουν και εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η Γερμανία, σε πλαίσιο σεβασμού των δημοσιονομικών αρχών.

«Αποδείξαμε αυτά τα τελευταία χρόνια πως μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική είναι η καλύτερη πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός, ο οποίος παρουσίασε για το 2015 έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά από το 1969. Αυτό θα γίνει ο κανόνας και για τα επόμενα έτη, υπενθύμισε ο Β. Σόιμπλε, «το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε».