Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Η πολιτική προπαγάνδα είναι βαθιά ριζωμένη στην Ελληνική ζωή

2014-08-08 11:09

 

Ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργης Κουρής, ανατέμνει με οξυδέρκεια και αίσθημα ευθύνης τη μόνη διαδρομή, που οφείλει να χαράξει η Ελλάδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Χωρίς αυταπάτες τύπου «κούρεμα- διαγραφή χρεών» χωρίς δημαγωγικές φαντασιώσεις για νέο Μνημόνιο σε κάθε μέτρο πειθαρχίας. Η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών μας από την ΕΕ –τονίζει- είναι η μόνη εγγύηση που μπορεί να έχουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα ότι θα ανοίξει για εμάς η οδός προς την ανάπτυξη και η σταδιακή απόσβεση των χρεών. Η πολιτική προπαγάνδα εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο αντικίνητρο στην ανάπτυξη

«Η πολιτική προπαγάνδα είναι βαθιά ριζωμένη στην Ελληνική ζωή. Αυτή την στιγμή βλέπουμε την πολιτική αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο κατά πόσον κρύβεται πίσω από το περίσσευα του προϋπολογισμού νέο μνημόνιο ή κάποια επαίσχυντη επιτήρηση από την ΕΕ και τους δανειστές μας. Όλοι οι πολιτικοί όμως καλά γνωρίζουν ότι στην ουσία το πρόβλημα είναι πόσες θυσίες δεχόμαστε ακόμα να κάνουμε ως κοινωνία, προκειμένου να βαδίσουμε ισότιμα με τους άλλους Ευρωπαίους στην λεωφόρο της ανάπτυξης.

Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου αν νομίζουμε ότι μπορεί να δανειζόμαστε, να πλησιάζουμε τα επίπεδα Ευρώπης σε παροχές και εισοδήματα και μετά να αναμένουμε η μέθοδος της αποπληρωμής των δανεικών να είναι το «κούρεμα». Αυτό μπορεί να ήταν η πρακτική του παρελθόντος στον αγροτικό τομέα, όταν ερχόταν το Δημόσιο να χαρίσει τα δάνεια που όφειλαν να επιστρέψουν οι αγρότες στην Αγροτική Τράπεζα. Κάθε άλλο όμως παρά αναπτύχθηκε ο αγροτικός τομέας ως αποτέλεσμα της απαλοιφής των δανείων και της παροχής επιδοτήσεων, ενώ το κόστος πάλι κατέληξε να πέσει στους ώμους των φορολογουμένων και σε νέο δανεισμό του κράτους που αύξησε το χρέος.

Ο φαύλος κύκλος της προπαγάνδας και του ψέματος στα χείλη των πολιτικών, που μας έχει οδηγήσει στην σημερινή οικονομική μιζέρια και δυσκολία να δούμε το αύριο με αισιοδοξία, πρέπει να σπάσει. Και αν η πολιτική κουλτούρα της χώρας είναι τέτοια ώστε το τι πρέπει να γίνει και ποιες θυσίες είναι απαραίτητες, δεν πρέπει να ειπωθεί άμεσα και ευθέως, τότε να βρεθούν τα κατάλληλα επιχειρήματα για να κατανοήσει ο κόσμος ότι η επιτήρηση από την ΕΕ των χωρών μεγάλου χρέους και ελλειμμάτων είναι απαραίτητη και για το καλό τους.

Είναι τουλάχιστον αστείο να ακούγονται, στο σημερινό κλίμα εκλογών, φωνές που λένε ότι ενώ βγαίνουμε από τα μνημόνια αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κρυφή απόφαση για να μπούμε σε νέο μνημόνιο. Είναι επίσης αστείο η από δεκαετίες συνθήκη των χωρών μελών της ευρωζώνης ότι το κοινό νόμισμα προϋποθέτει να υπάρχει εναρμόνιση των δημοσιονομικών στόχων και ότι σε όσες χώρες αποκλίνουν από του στόχους επιβάλλεται μιας μορφής επιτήρηση, να κραυγάζουμε εμείς εναντίων των όσων σωστά έχουμε συμφωνήσει. Η κυβέρνηση της Γαλλίας, της οποίας τα δημοσιονομικά είναι σήμερα υπό επιτήρηση, δηλώνει ότι θα διορθώσει τον προϋπολογισμό της και θα πάρει όποια μέτρα πρέπει προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της. Σε αυτή την πραγματικότητα οι περισσότεροι πολιτικοί της χώρας μας κλείνουν τα μάτια και φωνάζουν ότι υπάρχει κρυφή συμφωνία επιτήρησης από την ΕΕ και ότι θα πληγούν οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχει περίπτωση η οικονομία της χώρας μας να μπει σε πορεία ανάπτυξης ακόμα και αν το σημερινό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μετατραπεί σε περίσσευμα το 2015, όσο η πολιτική αντιπαράθεση παραμένει ακραία και αυτό ξεσηκώνει την κοινωνία και δημιουργεί αντίρροπες δυνάμεις σε κάθε εξυγιαντικό μέτρο οικονομικής πολιτικής. Όταν το χρέος μας βρίσκεται στο επίπεδο των 320 δις και το ετήσιο Εθνικό Εισόδημα στα 180 δις, η οποιαδήποτε περεταίρω ελάφρυνση του χρέους αποφασιστεί δεν θα είναι αρκετή για να αποτινάξουμε αυτό το βάρος ούτε στα χρόνια δύο γενεών.

Η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών μας από την ΕΕ είναι η μόνη εγγύηση που μπορεί να έχουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα ότι θα ανοίξει για εμάς η οδός προς την ανάπτυξη και η σταδιακή απόσβεση των χρεών. Αν αφήσουμε την οικονομία στα χέρια μόνο των πολιτικών, χωρίς κανένα μέτρο πειθαρχίας και επιτήρησης, τότε μαθηματικά βγαίνουμε από την ΕΕ, το ευρώ και θα κάνουμε παρέα με χώρα όπως η Αλβανία. Πρέπει να αγνοηθούν οι επιζήμιες για την οικονομία κορώνες των πολιτικών που στόχο έχουν την ψήφο του σήμερα και αδιαφορούν εγκληματικά για τον γκρεμό που μας περιμένει αύριο.»