Ή λίστα άλλοιώθηκε γιά νά καλυφθούν συγγενείς τού τέως Ύπουργού
2012-12-28 18:51
Στη Βουλή διαβιβάστηκε η πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ύστερα από την εξέτασή των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Πεπόνη και Μουζακίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ, περιλαμβάνονται τέσσερα νέα ονόματα δυο ένα εκ των οποίων είναι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων που διενήργησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς η αρχική λίστα που είχε φτάσει προ καιρού στη δικαιοσύνη είχε υποστεί αλλοιώσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον έναν τουλάχιστον τραπεζικό λογαριασμό, φέρεται να είναι συνδικαιούχος ξαδέλφη του πρώην υπουργού, που είναι παντρεμένη με δικηγόρο.
Με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα από την Ολλανδία όπου βρίσκεται, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει καμία αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ και αναρωτήθηκε, παράλληλα, αν είναι ποτέ δυνατόν να έπαιρνε αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο.
Σε γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλάει για αθλία διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει σχέση με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα και ότι παρέδωσε στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που του παραδόθηκαν .
Ο πρώην υπουργός επισημαίνει επίσης, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κατασκευή ενοχής, εκεί όπου δεν υπάρχει, ούτε να γίνει εξιλαστήριο θύμα και ζητά να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή, αναφέρει πως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που παρέδωσαν την λίστα στις ελληνικές αρχές, ο ψηφιακός δίσκος που παραδόθηκε εκ νέου είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε διαβιβαστεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής προσανατολίζεται στο να δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα να λάβουν άμεσα γνώση των στοιχείων τα οποία διαβιβάζονται στη Βουλή, λόγω της πολιτικής βαρύτητας και της δημοσιοποίησης που έχει λάβει το ζήτημα. Ήδη οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται στη Βουλή.
Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα στοιχεία θα κατατεθούν στη νομοθετική υπηρεσία και από εκεί τα κόμματα θα λάβουν γνώση και είναι πλέον στην ευχέρειά οποιουδήποτε κόμματος διαθέτει την απαραίτητη δύναμη των 30 βουλευτών, να κινήσει την διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.
Αυτό προϋποθέτει μυστική ψηφοφορία με κάλπες για κάθε ένα από τα τυχόν εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Αντίγραφο της λίστας θα λάβει και η επιτροπή πόθεν έσχες η οποία έχει λάβει απόφαση να εξετάσει κατά πόσον περιλαμβάνεται στα στοιχεία αυτά, πολιτικό ή πολιτικά πρόσωπα.