Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

ΗΠΑ: Άπειλούν μέ κυρώσεις τήν Ούκρανία

2013-12-12 09:54

 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές για την Ουκρανία εκ των οποίων και η επιβολή κυρώσεων. Σε γερμανο-ρωσική διαμάχη εξελίσσεται η κατάσταση. Πιέσεις στη Μέρκελ να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή με τη Μόσχα.
Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις - Πιέσεις στη Μέρκελ να αναλάβει δράση

Ενώ η Ουκρανία ζητά οικονομική βοήθεια 20 δις. ευρώ από την ΕΕ για να αποφασίσει να υπογράψει τις συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου, η Ουάσιγκτον εγείρουν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένα, το State Department δήλωσε ότι εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων, αφότου οι δυνάμεις καταστολής κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου χτυπά ο παλμός των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων.

Στη σκιά των συγκρούσεων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιν Ψάκι δήλωσε ότι οι κυρώσεις βρίσκονται μεταξύ των πολιτικών επιλογών που εξετάζουν οι ΗΠΑ.

Επισήμανε ότι η κατάσταση ακόμη αποτιμάται, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το τι είδους κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ουκρανίας όπου πλήθη κόσμου διαδηλώνουν επί ημέρες ζητώντας προσέγγιση με την ΕΕ και αποχώρηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς που «τορπίλισε» υπό ρωσική πίεση την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

Εν τω μεταξύ στο Κίεβο, η αντιπολίτευση απορρίπτει τον διάλογο με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της  Deutshe Welle, αναφέρει ότι η Ουκρανία εξελίσσεται σε μήλο της έριδας μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου.

Έχουμε περίπου εννέα χρόνια από την ημέρα που ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προειδοποιούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία. Τότε, όπως και σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί είχαν βγει στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση «της κυβέρνησης της καλπονοθείας», όπως αποκαλούσαν την κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ήταν η «πορτοκαλί επανάσταση».

Στο τηλεφώνημά του προς τον Πούτιν ο Σρέντερ υπογράμμιζε: «Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική και ειρηνική Ουκρανία». Προηγουμένως ο ρώσος πρόεδρος είχε συγχαρεί τον Γιανουκόβιτς για τη «νίκη» του, αλλά απέφυγε να τον στηρίξει μέχρι τέλους. Οι εκλογές επαναλήφθηκαν, η αντιπολίτευση νίκησε για να ηττηθεί μερικά χρόνια αργότερα και ο Γιανουκόβιτς επανήλθε στην προεδρία το 2010. Το σκηνικό στην Ουκρανία θυμίζει πολύ την «πορτοκαλί επανάσταση», ωστόσο η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει πάρει ακόμη τηλέφωνο στο Κρεμλίνο. Θα είχε, πάντως, σοβαρούς λόγους να το κάνει, καθώς η σύγκρουση εξουσίας στο Κίεβο κλιμακώνεται. Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν βγει στους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς και την προσέγγιση της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Αναμφίβολα, η παρούσα κρίση ξέσπασε με ρωσική υπαιτιότητα. Η Μόσχα απειλούσε την ουκρανική κυβέρνηση με εμπορικούς περιορισμούς σε περίπτωση που ο Γιανουκόβιτς υπέγραφε τη Συμφωνία Σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ. Το Κίεβο αποφάσισε να παγώσει την υπογραφή της συμφωνίας, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις στη χώρα.
Ένα μεγάλο μέρος της ουκρανικής αντιπολίτευσης ζητά από το Βερολίνο να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, προωθώντας τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αιματοχυσία.

Άλλοι πιστεύουν ότι η Μέρκελ θα πρέπει να ασκήσει «την επιρροή της» στο Κρεμλίνο προκειμένου ο Πούτιν να αποδεχθεί την ευρωουκρανική προσέγγιση. Ο Γενς Πάουλους, επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του συντηρητικού πολιτικού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις ουκρανικές παραινέσεις. «Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος του διαμεσολαβητή, ο οποίος μας ζητείται», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο κ. Πάουλους, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι το Βερολίνο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Ο Γενς Πάουλους παραδέχεται ότι η Γερμανία γνωρίζει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες την Ρωσία. Υπό την έννοια αυτή, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή, επισημαίνει.

Η παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, την περασμένη εβδομάδα, στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί της αντιπολίτευσης προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε τον Βεστερβέλε για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας». Το Βερολίνο απέρριψε τις κατηγορίες, ωστόσο οι φήμες θέλουν την καγκελάριο Μέρκελ να είναι διατεθειμένη να συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίταλι Κλίτσκο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ. Μια τέτοια κίνηση δεν θα προκαλούσε ενθουσιασμό στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «ουκρανικό» θα μπορούσε να επιβαρύνει τις γερμανορωσικές σχέσεις. Με την άποψη αυτή διαφωνούν ρώσοι αναλυτές. Ο Βλάντισλαβ Μπέλοφ, επικεφαλής του Κέντρου Γερμανικών Μελετών στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι γερμανορωσικές σχέσεις, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο. Άλλωστε, υπενθυμίζει, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, που στις αρχές του 2014 θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι στη γερμανορωσική συνεργασία «δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο».