ΚΟΙΝΩΝΙΑ: 5 φυγάδες σέ άγριο κυνηγητό μέ τήν ΕΛ.ΑΣ.
2012-09-22 17:59
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟ 1 ΕΝΑ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Περιπετειώδεις αποδράσεις, αποτρόπαιες δολοφονίες, «κρυφτούλι» με την Αστυνομία, ληστείες και άγριο κυνηγητό συνθέτουν την παράνομη δράση τους

Οι περιπετειώδεις αποδράσεις τους έχουν κατά καιρούς συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ο τρόπος που έχουν επιλέξει να ξεφύγουν από τους δεσμώτες τους έχουν προκαλέσει «σεισμό» και έντονες συζητήσεις. Η εξαφάνισή τους εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα «πονοκέφαλο» για τις διωκτικές Αρχές.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο Μιχάλης Μακρυγιάννης και η Oλια Κίρκοβιτς των «Ροζ Πανθήρων» κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι. Παρά την επιθυμία των Αρχών να τους δουν ξανά πίσω από τα κάγκελα, εκείνοι έχουν καταφέρει να ξεφεύγουν από τα αδιάκριτα βλέμματα όσων θα μπορούσαν να βλάψουν την ελευθερία τους.
Στην ίδια κατηγορία, αυτήν της εξαφάνισης, έχει προστεθεί πρόσφατα ένα ζευγάρι που έχει απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Πρόκειται για τον Νίκο Μαζιώτη και τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα που από τις 20 Ιουνίου, όταν έπρεπε να δώσουν το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, δεν έχουν δώσει... σημείο ζωής. Οπως όλα δείχνουν, οι δυο τους έχουν «χαθεί» με το δυόμισι ετών παιδί τους και κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται.
Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα» οδήγησαν στην παρέλευση του 18μηνου και την αποφυλάκιση του ζευγαριού τον περασμένο Οκτώβριο. Εκτοτε ο 42χρονος Μαζιώτης και η 41χρονη Πόλα Ρούπα έδιναν, όπως προβλεπόταν από τους περιοριστικούς όρους, το «παρών» τρεις φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Μέχρι που τον περασμένο Ιούνιο δεν εμφανίστηκαν στο Τμήμα αλλά ούτε και στη δίκη τους που βρισκόταν σε εξέλιξη σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Ακόμη και σήμερα, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επικρατεί έντονος εκνευρισμός για το θέμα, καθώς στελέχη της αναφέρουν ότι οι δικαστικές Αρχές με τις κωλυσιεργίες τους ακύρωσαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Ευθύνες, ωστόσο, βαραίνουν και την Αστυνομία που αντιλήφθηκε την εξαφάνιση του ζευγαριού με δέκα μέρες καθυστέρηση. Η βασική ανησυχία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι το ενδεχόμενο να γίνονται ζυμώσεις για μία νέα τρομοκρατική οργάνωση που θα εμφανιστεί το φθινόπωρο, ύστερα από μία μακρά περίοδο νηνεμίας στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

Τα σενάρια για το πού έχει καταφύγει το διάσημο ζευγάρι είναι πολλά. Στις συζητήσεις δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρίσκονται κάπου στην Ελλάδα, αλλά συχνές είναι και οι αναφορές σε χώρες της Βαλκανικής όπως η Ρουμανία.
Σε βάρος των Μαζιώτη-Ρούπα δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης. Οι δύο κατηγορούνται για παραβίαση περιοριστικών όρων. Ακόμη κι αν συλληφθούν, θα αφεθούν ξανά ελεύθεροι... Δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους τρεις διαβόητους δραπέτες που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος».
Βασίλης Παλαιοκώστας

Δύο κινηματογραφικές αποδράσεις με... ελικόπτερο
«Τι φαγητό έχει σήμερα;», ρώτησε ο Βασίλης Παλαιοκώστας τους συγκρατούμενούς του στον Κορυδαλλό μία μέρα του Φεβρουαρίου του 2009. «Φασολάδα», του απάντησαν εκείνοι. «Ασε, θα φάω έξω...», τους απάντησε εκείνος. Λίγες ώρες μετά, ένα ελικόπτερο θα... προσγειωνόταν στη στέγη της φυλακής για να τον «παραλάβει». Είναι ένα μόνο από τα δεκάδες ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν με πρωταγωνιστή τον Παλαιοκώστα μετά και τη δεύτερη απόδρασή του με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Διεκδικώντας τον τίτλο του πιο... ευφάνταστου φυγά, ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται και σήμερα εκτός φυλακής, παρά τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. να τον συλλάβουν.
Η πρώτη απόδρασή του από τον Κορυδαλλό είχε γίνει στις 4 Ιουνίου του 2006 και προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Ακολούθησε η σύλληψή του το καλοκαίρι του 2008, μετά την απαγωγή του βιομηχάνου Γ. Μυλωνά. Η έναρξη της δίκης... επιτάχυνε και τη διαδικασία της δεύτερης -καρμπόν- απόδρασης που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2009. Εκτοτε, δεν έχει ξαναεντοπιστεί.
Οπως και για τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, που διέφευγε της σύλληψης για περίπου δύο δεκαετίες, οι μύθοι που περιβάλλουν τον βίο και την πολιτεία του Βασίλη Παλαιοκώστα είναι πολλοί. Η ικανότητά του να ξεφεύγει μέσα από αστυνομικά μπλόκα, να κοροϊδεύει τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, να κινείται ελεύθερα σε περιοχές της Ελλάδας αλλά ακόμη και στο εξωτερικό, του προσέδωσε φήμη λαϊκού ήρωα. Αλλωστε, ο Παλαιοκώστας ανήκει στην κατηγορία των «κοινωνικών ληστών», που πάντοτε είχαν στο στόχαστρό τους μόνο τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, χωρίς να πειράξουν ποτέ απλό πολίτη!
Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Βασίλης Παλαιοκώστας επικηρύχτηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για 1 εκ. ευρώ. Ο πιο ακριβά επικηρυγμένος καταζητούμενος κατηγορήθηκε για την αποστολή του δέματος-βόμβας που προκάλεσε τον θάνατο του υπασπιστή του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Ιούνιο του 2010. Το δέλεαρ του υψηλότατου ποσού δεν φαίνεται να έχει συγκινήσει κανέναν μέχρι σήμερα.
ΔΙΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΑ... ΓΚΡΑΦΙΤΙ
Η γυναίκα - αράχνη που έκανε ληστείες με τους... Ροζ Πάνθηρες
Την αποκαλούσαν «γυναίκα-αράχνη» για τη δράση της στο ελληνικό «παράρτημα» της διαβόητης διεθνούς σπείρας των «Ροζ Πανθήρων». Στις 12 Ιουλίου η πρώην μπασκετμπολίστρια από τη Σερβία κατάφερε να αποδράσει από τον Κορυδαλλό, όπου βρισκόταν προφυλακισμένη για την υπόθεση ληστειών σε βάρος κοσμηματοπωλείων στην Ελλάδα.
Η 43χρονη Σέρβα ήταν κρατούμενη από τα μέσα Μαρτίου, όταν αξιωματικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ είχαν συλλάβει τον 36χρονο σύντροφό της ύστερα από ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Καλλιθέα. Τη γυναίκα είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί στο σπίτι τους στον Χολαργό. Στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί τότε -μεταξύ άλλων- ένα πιστόλι με γεμιστήρα και πέντε φυσίγγια και πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.
Κατά την προφυλάκισή της στον Κορυδαλλό, η 43χρονη ήταν... τύπος και υπογραμμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συμπεριφορά της είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μάλιστα, είχε πείσει τη διοίκηση ότι θα δημιουργούσε γκράφιτι στους τοίχους των φυλακών, που θα έδιναν άλλον τόνο στο μουντό φόντο του σωφρονιστικού καταστήματος. Είχε κιόλας ξεκινήσει να ζωγραφίζει, στο διοικητήριο και συγκεκριμένα στο θυρωρείο.
Εκεί βρήκε την ευκαιρία να οργανώσει τη διαφυγή της. Επεισε τους δεσμοφύλακες να αφήσουν έναν φίλο της να περάσει στον χώρο στον οποίο δούλευε για να της φέρει χρώματα.
Ο νεαρός μπήκε στη φυλακή χωρίς έλεγχο. Μόνο που αντί για μπογιές, μέσα στο κουτί βρισκόταν ένα όπλο.
Με αυτό, η πρώην μπασκετμπολίστρια χτύπησε την υπάλληλο που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο θυρωρείο και με αστραπιαίες κινήσεις κατάφερε να βγει από την κεντρική πόρτα των φυλακών και να γίνει άφαντη στο λεπτό. Εκτοτε, η τύχη της... αγνοείται.
Μιχάλης Μακρυγιάννης
Ο άνθρωπος που έχει παραβιάσει ολόκληρο τον ποινικό κώδικα!
Ο μύθος που τον ακολουθεί αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της «καριέρας» του έχει παραβιάσει ολόκληρο το ποινικό κώδικα! Για την ακρίβεια, ο Μιχάλης Μακρυγιάννης έχει καταδικαστεί σε τέσσερις φορές ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, ένοπλες ληστείες και συμπλοκές.
Από τις 19 Αυγούστου, όταν έλαβε την 11η πενθήμερη άδειά του από το σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας όπου εξέτιε την ποινή του, ο βαρυποινίτης δεν ξαναγύρισε. Και σήμερα, ο μακελάρης της «Χρυσής Νύχτας» όπως έμεινε γνωστός, κυκλοφορεί ελεύθερος.
Η δράση του διαβόητου Μακρυγιάννη ξεκίνησε το 1985 στα Τρίκαλα, στο μπαρ «Αμαζόνα». Ο 22χρονος τότε νεαρός είχε εμπλακεί σε καβγά και είχε σκοτώσει με στιλέτο θαμώνα του καταστήματος. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Μακρυγιάννης «χτύπησε» ξανά, αυτήν τη φορά στο νυχτερινό κέντρο «Χρυσή Νύχτα» στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Αχαρνών, αφαιρώντας δύο ζωές. Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.
Παραμονές Χριστουγέννων του 1993, ο βαρυποινίτης μαζί με έναν «κολλητό» του πυροβόλησαν πέντε φορές και τραυμάτισαν σοβαρά μια κοπέλα, κοινή τους φίλη, η οποία πέθανε στον Καναδά τρεις μήνες αργότερα. Οπως παραδέχθηκε αργότερα ο συνεργός του Μακρυγιάννη, από τη μέση έβγαλαν και τον άνθρωπο του οποίου τη βοήθεια ζήτησαν για να μεταφέρει αρχικά την κοπέλα στο κέντρο υγείας.
Με αυτήν την «πλούσια» αξιόποινη δράση και την... παράλληλη δραστηριότητά του σε ένοπλες ληστείες και συμπλοκές, ο Μακρυγιάννης βρισκόταν πολύ συχνά μέσα στο κελί ως τρόφιμος των φυλακών. Ωστόσο, δύο φορές είχε καταφέρει να βρεθεί εκτός: μία τον Οκτώβριο του 1990, όταν είχε δραπετεύσει από την κλούβα που τον μετέφερε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, και δεύτερη τον Αύγουστο του 2006, όταν δεν επέστρεψε στη φυλακή Αλικαρνασσού ύστερα από πενθήμερη άδεια.
Η πρόσφατη απόδραση από τις φυλακές Λάρισας είναι η τελευταία πράξη του βιογραφικού του.