Παρά τις επίμονες προσπάθειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποτύχει να συσπειρώσουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εκπομπήRight to Know, στο κανάλι TV Tsentr.
«Οι ΗΠΑ, τις οποίες δεν θα χαρακτήριζα κακιά ή σκληρή χώρα, (η χώρα είναι απλά αυτό που είναι – έχει εμμονή με τις αποκλειστικότητες και τη βεβαιότητα πως όλοι τους ακολουθούν) στέλνουν απεσταλμένους σε όλον τον κόσμο προκειμένου να πείσουν τους πάντες εναντίον της Ρωσίας. Αυτό είναι αλήθεια, έτσι κάνουν. Ομως δεν έχουν καταφέρει να πείσουν σχεδόν κανέναν, πέραν από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία δεν νιώθει σε καμία περίπτωση απομονωμένη, συνέχισε ο κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης. «Δεν μπορώ να πω πως είναι όλοι εναντίον μας! Πως προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από μας, πως δεν συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε εποικοδομητικές σχέσεις στη βάση μιας αξιοπρεπούς και ισότιμης ατζέντας. Η γεωγραφική εμβέλεια των διεθνών επαφών αλλά και στρατηγικές συμφωνίες που συνάπτει η Ρωσία το αποδεικνύει αυτό».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λαβρόφ υπενθύμισε τις πολυάριθμες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με τις χώρες των BRICS και με τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι από τους δυτικούς εταίρους μας στην Ευρώπη επιθυμούν να διατηρήσουν τις σχέσεις με τη Μόσχα και συνεχίζουν τις τηλεφωνικές επαφές. Ορισμένες συναντήσεις έχουν αναβληθεί, είναι η αλήθεια, έχουν μετατεθεί όμως σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε... Εχοντας δηλώσει δημόσια και αναγκαστικά την αναβολή κάποιας συνάντησης, την ίδια στιγμή μας καλούν λέγοντας “να μην το παίρνουμε στραβά” και επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους για επόμενη συνάντηση. Ε, δεν παρεξηγούμαστε! Δεν είμαστε και τόσο ευαίσθητοι!»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης της Ρωσίας και χρησιμοποιούν την κρίση στην Ουκρανία για να το επιτύχουν, τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ:«Φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη μάχη σε εξέλιξη. Η Αμερική θέλει να χρησιμοποιήσει την παρούσα κατάσταση, προκειμένου να διαχωρίσει την Ευρώπη από τη Ρωσία οικονομικά, παζαρεύοντας όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης ευκαιριών, στα πλαίσια των συνομιλιών για τη δημιουργία μιας υπερατλαντικής επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας. Αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται εδώ και χρόνια, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει την προάσπιση των συμφερόντων της, τουλάχιστον στωϊκά... Οι ΗΠΑ για παράδειγμα θέλουν αν επιβάλουν δικές τους τιμές στο φυσικό αέριο, οι οποίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις ρωσικές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου. Προσπαθούν να επιβληθούν γεωπολιτικά στην Ευρώπη, μέσω της ουκρανικής κρίσης, Αυτό είναι όλο!»