Νισάφι πιά μέ τίς λίστες
2012-09-22 22:53
* Αραγε είναι 32 τα ύποπτα για χρηματισμούς και διαφθορά πολιτικά πρόσωπα ή 33 και περισσότερα; Είναι μερικά ονόματα που κυκλοφορούν στην πιάτσα, από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (κι όχι μόνο), πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές; Μάλλον είναι τα περισσότερα της περιβόητης λίστας γενικοί και ειδικοί γραμματείς, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι, απ’ όσα μαθαίνω. Αλλάζει τίποτα με όλα αυτά; Ναι, πολλά και να γιατί.
* Η νέα περίπτωση της λίστας «πολιτικών προσώπων» (και όχι μόνο κοινοβουλευτικών) φανερώνει εάν όχι μια παθογένεια της δημόσιας ζωής, ένα δυσάρεστο φαινόμενο. Η κοινή γνώμη απαιτεί δικαίως «φως στα σκάνδαλα», «κάθαρση και κολασμό», όμως αυτό δεν σημαίνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Πυροδότηση φημών και κάθε είδους συκοφαντιών, όπως ήδη συμβαίνει. Δυστυχώς, συμβαίνει με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ελέγχου.
Γιατί άραγε στην περίπτωση των καλλιτεχνών, κυρίως τραγουδιστών, δόθηκαν στη δημοσιότητα ονόματα, ποσά και φορολογικές δηλώσεις (συχνά με πολλές προχειρότητες, όπως αποδείχθηκε) και δεν γίνεται το ίδιο με τα πολιτικά πρόσωπα των 32 ή όσων είναι τελικά;
* Γιατί και σ’ αυτήν την περίπτωση φαίνεται να πυροδοτείται πρόωρα μια φημολογία και σκανδαλολογία που αδικεί τη δουλειά λ.χ. του ΣΔΟΕ ή άλλων αρμόδιων αρχών.
Για να προκύψουν στη συνέχεια καθυστερήσεις αναγκαίες (για συλλογή στοιχείων, έρευνες, ανακρίσεις) και να δημιουργηθούν καχυποψίες για δήθεν κουκουλώματα.
Ενας καλός βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και συμπατριώτης μου, ο κ. Νίκος Τσούκαλης, έθεσε το όλο θέμα προ ημερών στη Βουλή. Τις λίστες σκανδάλων και την προχειρότητα που συχνά τις συνοδεύει. Το 2009 είχε ανακοινωθεί ότι όσοι είχαν βγάλει εμβάσματα στο εξωτερικό ήταν γύρω στους οκτακόσιους.
* Αλλοι τόσοι σε μια άλλη λίστα ενός CD για το 2012. Ξαφνικά ανακοινώνεται πρόσφατα ότι την περίοδο 2009–2012 τα εμβάσματα είναι 22 δισ. και οι καταθέτες συνολικά 54.246 άτομα. Ολοι την τελευταία διετία; Οχι. Και επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης τη σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στις τρεις λίστες και επιπλέον το σκοτάδι, τη σύγχυση ποιοι εξήγαγαν εμβάσματα στο εξωτερικό –μέσω Τραπεζών όλα– νόμιμα και μετά από έντιμη απόκτηση εισοδήματος στην Ελλάδα ή όχι.
* Ανάλογες προχειρότητες και προσδοκίες ασόβαρες δημιουργήθηκαν με τις λίστες της Ελβετίας και τη δήθεν επικείμενη (από τις προσπάθειες του Θόδ. Πάγκαλου, ακόμα και του Γιώργου Αλογοσκούφη πριν) αποκάλυψη και φορολόγησή τους. Πράγμα αδύνατο σχεδόν ακόμα και στο μέλλον.
Τώρα με τη λίστα των 32 ή 33 πολιτικών προσώπων πάλι τα ίδια με τα «σενάρια αποκαλύψεων». Πράγματι έχουν εντοπισθεί κάποιες ύποπτες περιπτώσεις, που ερευνώνται απλώς. Μπορεί να βγάλουν λαβράκια. Καλώς ζητούν απλώς πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς για να διαπιστώσουν αδικήματα για ποιους και πόσους.