Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

Πόσο σοβαρός είναι ό δικτάτορας τής Β.Κορέας ;

2013-04-07 19:59

 

 Μεταξύ μπλόφας και παράνοιας
 
Πόσο σοβαρολογεί ο δικτάτορας της πεινασμένης Βόρειας Κορέας όταν απειλεί με πυρηνικό Αρμαγεδδώνα;
 
Ο ελέω μπαμπά κληρονομικός δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σχεδιάζει με τους επιτελείς του επίθεση, ακόμη και με πυρηνικά όπλα, εναντίον των ΗΠΑ

 

Είναι κάτι σαν πολεμική ιεροτελεστία της άνοιξης. Μόλις ανθίσουν οι κερασιές και αρχίσουν και τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, ο κομμουνιστικός βορράς απειλεί ακόμη και με πυρηνική επίθεση τον ιμπεριαλιστή εχθρό και τον «λακέ» του στη Σεούλ. Εφέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Ο νέος ηγέτης της δυναστείας των Κιμ είναι ένας άπειρος 30άρης και ο κίνδυνος για λάθος χειρισμό στον 38ο παράλληλο χτυπάει κόκκινο. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας απλώς μπλοφάρει. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που ανησυχούν, επειδή ο «παρανοϊκός της Ασίας» έχει το δάχτυλο πάνω από το κουμπί με τα πυρηνικά.

 

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κρίσης είναι κούφιες απειλές, ιδίως από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Αλλά το ενδεχόμενο ενός κακού υπολογισμού που μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση είναι πολύ υπαρκτό. Δυστυχώς, με τη δική τους επίδειξη δύναμης, στέλνοντας εφέτος στις κοινές ασκήσεις με τον Νότο προηγμένα μαχητικά, βομβαρδιστικά, πυρηνικά υποβρύχια κ.λπ., οι ΗΠΑ ενισχύουν τη μέχρι παράνοιας ανασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο Τσαρλς Κ. Αρμστρονγκ, διευθυντής του Κέντρου Κορεατικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Αν και έχει κάνει τρεις πυρηνικές δοκιμές, το 2006, το 2009 και πριν από μόλις δύο μήνες, η Βόρεια Κορέα δεν έχει πυραυλική τεχνολογία που θα μπορούσε να μεταφέρει βόμβα στις ακτές των ΗΠΑ ούτε στη Χαβάη.
Εχει τη δυνατότητα να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό.
Ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εγγονός και γιος της κομμουνιστικής δυναστείας που κυβερνά από το 1948 έναν λαό που λιμοκτονεί, θέλει σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος, λένε, είναι ότι η άπειρη ηγεσία στην Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προκαλέσει σύρραξη από ατύχημα.
Το πιθανότερο είναι ότι ο Κιμ ο νεότερος θέλει να αποδείξει την αξία του στον λαό, σε μιλιταριστές στρατηγούς του και να δοκιμάσει τα όρια της νέας προέδρου της Νότιας Κορέας και του Ομπάμα.
 
Η Βόρεια Κορέα διατηρεί ως σήμερα τα χειρότερα χαρακτηριστικά του σταλινισμού: απομόνωση, στρατόπεδα εργασίας, άγρια καταστολή, φτώχεια, πείνα, προσωπολατρία. Η πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο και η πολεμοχαρής ρητορική τώρα μάλλον δείχνουν ότι ο νέος ηγέτης βρίσκεται υπό την πίεση της παντοδύναμης στρατιωτικής ελίτ. Και θα πρέπει να εξευμενίσει αυτά τα στοιχεία για λόγους εσωτερικών συσχετισμών ισχύος, τιμώντας τη λεγόμενη «στρατηγική Σονγκούν» του μακαρίτη πατέρα του, που συνοψίζεται στο «Πάνω απ” όλα ο Στρατός».
Φαίνεται ότι ο Κιμ προσπαθεί να κρατήσει ακμαίο το ηθικό ενός τεράστιου (1,2 εκατ. άνδρες, σε πληθυσμό 24 εκατ.), κακοπληρωμένου στρατού, με αντιαμερικανική προπαγάνδα και να χτίσει την εικόνα ενός μεγάλου ηγέτη που ορθώνει ανάστημα στους εχθρούς.
Δεύτερος στόχος μπορεί να είναι ένας οικονομικός εκβιασμός για να αναγκάσει τις  ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις (Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία) σε νέες διαπραγματεύσεις για το τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα βοήθεια σε δολάρια, τρόφιμα, καύσιμα. Ο τελευταίος γύρος των εξαμερών συνομιλιών κατέρρευσε το 2009.
Ολα εξαρτώνται τελικά από το αν ο Κιμ είναι ορθολογικός ή παρανοϊκός αντίπαλος. Το δόγμα της «αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής» (Mutually Assured Destruction, MAD) απαιτεί να είναι λογικές και οι δύο πλευρές. Από την αρχή της πυρηνικής εποχής διατήρησε την ειρήνη επειδή καμία πολιτική ηγεσία δεν θα ρίσκαρε ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα της για να καταφέρει το πρώτο πυρηνικό πλήγμα. Ετσι ξεπεράστηκαν πολύ επικίνδυνες στιγμές, από την κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα το 1962 ως την πτώση του τείχους στο Βερολίνο το 1989.
Το πιο ανησυχητικό ερώτημα σήμερα είναι μήπως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τινάξει για πρώτη φορά στον αέρα την «κοινή λογική» της αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής.  
 
Κρίστοφερ Νέλσον, ειδικός αναλυτής σε θέματα Ασίας
«Νέα εξίσωση με τρεις αγνώστους» 

«Αυτή τη φορά υπάρχουν τρία άγνωστα «Χ» στην εξίσωση της Βόρειας Κορέας»λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Κρίστοφερ Νέλσον, ειδικός σε θέματα Ασίας στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων Samuels International Associates, στην Ουάσιγκτον.

«Πρώτον, δεν ξέρουμε ποιος είναι πραγματικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Πιστεύεται ευρέως ότι είναι απρόβλεπτος, με την κυριολεκτική σημασία, επειδή είναι νέος, άπειρος και αδοκίμαστος, υπό την έννοια ότι κάθε απόφαση στην κρίση είναι μια «πρώτη φορά» γι” αυτόν. Γνωρίζαμε ότι ο πατέρας του (σ.σ. ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, που πέθανε το 2011) ήξερε τα όρια στις πυρηνικές απειλές, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά μπορεί να τραβήξει το σκοινί ο γιος.
»Δεύτερον, δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό ο Κιμ και ο στενός κύκλος της οικογένειας και του καθεστώτος (η θεία του, ο πανίσχυρος άνδρας της, κάποιοι στρατηγοί;) πιστεύουν ότι η μανία στα λόγια, και ίσως κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες, είναι απαραίτητη ασπίδα για την προστασία και την εδραίωση της εξουσίας του στο εσωτερικό.
»Και τρίτον, δεν γνωρίζουμε κατά πόσον ο Κιμ πιστεύει πραγματικά ότι διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο επόμενος Σαντάμ ή Καντάφι. Από αυτό εξαρτάται αν θα δεχθεί κάποτε να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα» εκτιμά ο Νέλσον.
Και οι ΗΠΑ; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τη στρατηγική της υπομονής και της αδράνειας;
 «Θα έπρεπε. Οι λογικοί αναλυτές λένε ότι ο Ομπάμα πρέπει να κάνει στη δεύτερη θητεία του άνοιγμα στέλνοντας έναν υψηλόβαθμο «προσωπικό απεσταλμένο» στην Πιονγκγιάνγκ. Δουλειά του θα είναι να πείσει τον Κιμ ότι η αποπυρηνικοποίηση τον συμφέρει. Το αντάλλαγμα; Πραγματικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ομαλοποίηση των σχέσεων, διπλωματική αναγνώριση, εμπορικές σχέσεις, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και μια αληθινή συμφωνία ειρήνης με τον Νότο» μας απαντά ο Νέλσον.

Επί σκοπόν!
Μ” ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια
Η κρίση είναι τεχνητή, λένε πολλοί, με σκοπό την εξουσία και τα λεφτά. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, ο νεαρός Κιμ επιδιώκει δύο τινά: πρώτον, να εδραιώσει τη θέση του στο εσωτερικό και, δεύτερον, να εξαναγκάσει, με «πυρηνικό εκβιασμό», τις μεγάλες δυνάμεις να πληρώσουν για ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα.
 
Θερμό επεισόδιο  χωρίς πυρηνικά
Και όμως, το «θερμό επεισόδιο» δεν αποκλείεται. Ενας κακός χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική εμπλοκή. Αλλά ακόμη και έτσι, η όποια ανταλλαγή πυρών μάλλον θα είναι, κατά τους περισσότερους δυτικούς αναλυτές, σύντομη. Θα σταματήσει πολύ προτού αρχίσουν τα πυρηνικά.
 
Κρούσματα (;) κανιβαλισμού
«Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από τη Βόρεια Κορέα που μίλησαν στους «Sunday Times». Εκαναν λόγο και για «ακραία περιστατικά κανιβαλισμού». Πάντως τα ΜΜΕ ελέγχονται ασφυκτικά και κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει.