Στην τελική ευθεία τα «παζάρια» για τον Γιούνκερ
2014-06-22 15:48
Ο Κάμερον απορρίπτει τον Γιούνκερ ως «υπερβολικά φεντεραλιστή» και απειλεί με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (REUTERS/Francois Lenoir)
Η ώρα της απόφασης για την διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της ευρωπαϊκής Επιτροπής πλησιάζει αλλά οι ηγέτες των «28» κρατών-μελών μοιάζουν όλο και πιο διχασμένοι. Αναμένεται να καταλήξουν στο όνομα του υποψηφίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στα τέλη αυτής της εβδομάδας προκειμένου ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής να υπερψηφιστεί (ή να καταψηφιστεί) στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στα μέσα Ιουλίου, αν και ο βρετανός πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει την απόφαση.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον μοιάζει όλο και πιο αποφασισμένος να μην αφήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να καταλάβει το αξίωμα αλλά, όπως τον προειδοποίησε το «Spiegel», ίσως βιώσει το Βατερλό του την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Κάμερον απορρίπτει τον Γιούνκερ ως«υπερβολικά φεντεραλιστή» και απειλεί με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο Γιούνκερ _ υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που αναδείχθηκε πανευρωπαϊκά πρώτο στις ευρωεκλογές _ δέχεται καταιγισμό επιθέσεων από τον βρετανικό Τύπο. Ο ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, σε άρθρο του στον «Guardian» αποκάλεσε τον Γιούνκερ «Λουδοβίκο ΙΣτ' της ΕΕ», παρομοιάζοντάς τον με τον γάλλο βασιλιά που εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα. Η λαϊκή εφημερίδα «Sun» τον περιέγραψε ως τον«πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Ευρώπη».
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας αγώνας για την εξουσία σε πολλά επίπεδα: ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές και τους ευρωπαϊστές ηγέτες των «28» καθώς και ανάμεσα στο Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών-μελών και το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το «Spiegel», «αν επικρατήσει ο Κάμερον, το Συμβούλιο θα συνεχιστεί να βασιλεύει και το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να μοιάζει με κάτι ελάχιστα παραπάνω από ένα κλαμπ δημοσίων διαβουλεύσεων».
Ο Γιούνκερ όμως έχει πολλούς υποστηριχτές ανάμεσα στους ηγέτες των «28». Παράδειγμα ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που δήλωσε ότι «η επιθυμία των ευρωπαίων ψηφοφόρων είναι εξίσου νόμιμη στις ευρωεκλογές με τις υπόλοιπες εκλογές. Αν αγνοήσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα πλήξουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που κατά βάθος είναι χλιαρή ως προς τον Γιούνκερ, ήρθε σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, για να τον υποστηρίξει. Παραδόξως ο Γιούνκερ, αν και υποψήφιος του κεντροδεξιού ΕΛΚ, έχει μεγαλύτερη υποστήριξη ανάμεσα στους ηγέτες του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, όπως ο Φάιμαν, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Αντίθετα, δεξιοί ηγέτες όπως οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, είναι πιο χλιαροί προς την υποψηφιότητά του.
Στη Βρετανία, όλα τα κόμματα είναι κατά του Γιούνκερ εκτός από το ευρωσκεπτικιστικό UKIP _ το οποίο θεωρεί ότι θα «πουλάει» ευκολότερα τα αντιευρωπαϊκά του μηνύματα με τον Γιούνκερ επικεφαλής της Επιτροπής. Με την ασυμβίβαστη στάση του όμως, ο Κάμερον μοιάζει όλο και πιο απομονωμένος στην Ευρώπη.
Κατ' αρχάς δηλώνει ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» την υποψηφιότητα του Γιούνκερ. Επειτα, δέχθηκε στους κόλπους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας που ίδρυσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο βρετανός πρωθυπουργός ύστερα από την αποχώρησή του από το ΕΛΚ το 2009) το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρ' ότι η Μέρκελ του είχε ζητήσει να μην το κάνει.
Τέλος, ο Κάμερον ζητάει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία ανάμεσα στους ηγέτες των «28» για το αν συμφωνούν ή όχι να προταθεί ο Γιούνκερ ως νέος πρόεδρος της Επιτροπής _ κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά. Μέχρι σήμερα, το όνομα του νέου προέδρου της Επιτροπής αποφασιζόταν ομόφωνα (κατόπιν παζαριών, βεβαίως, κεκλεισμένων των θυρών). Τη Δευτέρα ο Κάμερον έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο Λονδίνο προκειμένου να τον πιέσει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
Ο Κάμερον μάλλον θα χάσει καθώς μέχρι στιγμής έχει δηλωμένα μαζί του μόνο τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αλλά στόχος του είναι να αναγκάσει όλους τους ηγέτες των «28» να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο για τον Γιούνκερ καθώς μερικοί κρύβονται πίσω από δηλώσεις ήξεις αφίξεις.
Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Κάμερον πιέζει να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο δείπνο για τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη Υπρ του Βελγίου όπου θα είναι παρόντες και οι «28» την Πέμπτη το βράδυ. Οι περισσότεροι όμως επιθυμούν να συζητηθεί το θέμα του Γιούνκερ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
Καθώς ο Κάμερον βλέπει ότι τα «κουκιά» δεν είναι υπέρ του, έχει ήδη αρχίσει να περνάει στο «Σχέδιο Β» που είναι να καθυστερήσει την απόφαση για τον διάδοχο του Μπαρόζο. Και εδώ όμως συναντάει σφοδρές αντιδράσεις καθώς πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία ότι η υπερβολική καθυστέρηση εμφανίζει τους «28» ως ανίκανους να συμφωνήσουν στο παραμικρό ενώ κινδυνεύει να προκαλέσει και θεσμική κρίση στην ΕΕ.